[Syukur : Kunci Kejayaan, Pembuka Rezeki]

Bismillahirrahamanirrahim..
Hari ni sy nk berkongsi sedikit ttg konsep syukur hasil drpd pembacaan sy pd satu blog yg menarik minat saya..Apa yg saya kongsikan ini adlh hasil pengubahsuaian apa yg sy faham drpd blog tersebut..Jom ikuti..

" Dan Allah akan memberi balasan dan menambah nikmat-Nya kpd org2 yang bersyukur"
 - Surah Al-Imran :144-

Bersyukur adlh alat pembuka rezeki dan nikmat yg lebih banyak lg.
Pernah tak kite mendengar org yg bersyukur tp hakikatnya tdk benar2 bersyukur?

Cb tgk situasi ini..

"Aku selalu bersyukur tapi hidupku masih hanya begini-begini aje. Katenye bila bersyukur rezeki bertambah2. Tp kenapa hanya begini aje?'

Sebenarnya kata2 ini bermakna anda belum bersyukur lagi. Bersyukur bukan sekadar kata2. Ia adlh sebuah rasa terima kasih dan penghargaan yg mendalam atas sebuah pemberian dari Yang Maha Kuasa, tidak kira bagaimana bentuk dan rupa pemberian itu sekalipun.

Dialog td nmpk seolah2 bersyukur tetapi dialog td merendahkan apa yg diberikan Tuhan, akibatnya siapapun yg berkata begitu, jelas tidak mungkin merasakan nikmat y lebih besar lg.

Bagaimana untuk bersyukur dgn sebenarnya?

Ikuti tips di bwh InsyaAllah sedikit sebanyak membantu anda utk melatih diri menjadi org yg sentiasa bersyukur

1) Cuba membiasakan diri mencatat setiap hari semua hal baik yang terjadi pd kita hari itu (keep a gratitude journal)
    - Boleh cuba listkan pd pagi n ptg dlm satu buku diari atau catatan. Setiap hari paling sedikit cb senaraikan 50 hal y disyukuri. Utk permulaan digalakkan utk menyenaraikan 100 hal y disyukuri
   - Jadikan ia amalan, maka kite akn nmpk betapa banyaknye nikmat Allah yg perlu disyukuri
   - Boleh bangun dari tidur pun syukur, boleh tengok n rasa jari jemari tangan bergerak pun bersyukur, boleh berjalan pun syukur, boleh bernafas pun syukur jg..

2) Baca ulang2 jurnal yg ditulis tiap kali mulai hilang semangat. Syukur dan lihat betapa banyaknya yg Allah telah berikan pd anda

3) Bila rase kekurangan, cuba cari beberapa org y anda tahu lbh buruk lg keadaannya dibandingkan anda.

4) Selalu terapkan perkataan UNTUNG di bibir anda ketika ditimpa sebarang musibah.
   Cth : Untung kaki tidak patah walau accident teruk, Untung masih ada wang utk berubat, Untung dipanjangkan umur walau tadi hampir kemalangan
   Atau mencari elemen positif dari segi sesuatu y di luarnya nampak negative. Senang kata positif kan diri selalu..Ada hikmah di sebalik sesuatu y terjadi

5) Selalu menjawab pertanyaan khabar drpd org dgn penuh bersemangat dan rasa bahagia.Jawab Alhamduillah..Yang penting jgn mengecilkan apapun yang telah diberikan Allah kpd kita

6) Sering mengadakan acara kesyukuran
- Tidak perlu majlis yg besar2 pun. Cukup sekadar belanja kwn/ sahabat baik yg byk membantu makan
-Jemput jiran tetangga makan2 di rumah
-Apa2 saje yg tunjangnya utk mengungkapkan syukur akan apa yg SUDAH kite terima

Semua tips di atas boleh memusatkan diri dan perhatian anda pada perkara yg baik2 je dlm hidup. Maka dgn itu ia akan menarik semua hal yg baik2 dgn lbh byk lg ( Law Of Attraction)

'Berterima kasih lah dahulu walau anda belum menerimanya kerana mahu atau tidak bile sudah berterima kasih n bersyukur, pasti Allah akan memberinya. Bukan mengharap pemberian baru hendak berterima kasih. Ini lah yg akan menyebabkan anda mengeluh dan bersedih hati bila pemberian tidak diberikan'

Hasil pembacaan saya yg telah diubahsuai drpd www.suksestotal.com

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comments:

alias mardhiah said...

bnyaknye info tentang syukur nih..

kadang - kadang selalu terlepas pandang...

alhamdulillah kerana diberi kengkawan yang boleh saling memberi nasihat dan teguran

kerna manusia nie sentiasa lupe...

Hairunissa Jopri said...

Btul tu alias mardhiah..sbnrnye kalo nk kire byk sgt nikmat yg kite perlu syukuri..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...